Doftprov

Kommande tävlingar & Prov:

Datum:

Plats:

Samlingstid:

Arrangerande klubb: SNWK

Anordnare: Zoonix.se

Doftprovsdomare:

Startavgift: – – – :-/hund (prisrosett till alla som klarar provet).
avgiften betalas till SWISH-nummer 123 342 32 33 först när du fått bekräftelsemejl att du kommit med.

Anmälan sker via https://snwktavling.se/

Hunden ska ha uppnått minst 10 månaders ålder, ha giltigt vaccinationsintyg (som uppvisas på provdagen). Hunden ska vara registrerad eller ha tävlingslicens i SKK.

Välkommen på doftprov!

Alfred (Portugisisk vattenhund) och Miranda (driver Svartvithund.se)

Genomförda prov: 2020-07-05 Nw1 & Nw2
———————————————————————–
Doftprov – Hur går det till?

Ett doftprov består av 12 stycken behållare (kartonger), där en av behållarna innehåller hydrolat. Kartongerna kan stå på en rad eller två rader. Avståndet mellan kartongerna är 120 cm ifrån varandra. Alla kartongerna ska vara lika och ha storleken av en Calzone (pizza) kartong. Alla kartonger utom den med hydrolat ska innehålla en negativ bärare (en möbeltass eller tops) som inte innehåller doft.
Hydrolatet ska bytas ut en gång i timmen.

Hunden ska hitta rätt behållare inom tre minuter. Du får gå fram och tillbaka längst med behållarna hur många gånger du vill. Du får påvisa hunden på behållarna (men inte röra dem) och du får prata med hunden. Doftprovet kan genomföras både inomhus och utomhus.

När du bedömer att hunden har hittat doftgömman meddelar du det genom att sträcka upp ena handen och säger ”markering”. Då stoppas tiden och provledaren meddelar direkt om det är rätt eller fel. När du har fått bekräftelse på att hunden har hittat rätt kartong får du belöna din hund 20 cm ifrån rätt kartong.
Var det fel kartong berättar provledaren var den rätta kartongen är och du får möjlighet att låta hunden komma fram till den och belöna din hund där.

Doftprovet kan göras med tre olika hydrolater: Eukalyptus (NW1), Lagerblad (NW2) och Lavendel (NW3).
I NW2 och NW3 förekommer det minst två olika störningsdofter, som döljer sig i minst sex stycken av de kartonger som inte innehåller hydrolatet. Genom att ha störningsdofter kan man säkerställa att hunden påvisar doften av hydrolatet och inte bara en avvikelse i en kartong.
(Information från http://www.snwk.se/ där du även kan läsa mer.)

%d bloggare gillar detta: